Cei mai multi dintre noi, nu indeplinim recomandarile pentru consumul de fructe si legume, de cel putin 5 portii/zi (in total aprox.400g/zi).
Pe langa faptul ca acestea sunt de-a dreptul gustoase, ele aduc si multe beneficii sanatatii.
Studiile arata ca, cei care consuma zilnic fructe si legume prezinta un risc mai scazut de a dezvolta diferite afectiuni precum: hipertensiune, obezitate, afectiuni cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.
Dar, dupa cum spuneam mai sus, cu toate beneficiile prezentate prea putini indeplinesc “criteriile”.
Poate ca unii nu stim exact cat reprezinta o portie sau cu ce putem substitui o portie de fructe/ legume, dar iti voi prezenta mai jos cateva exemple:
In cazul fructelor o portie este echivalentul a aproximativ 80 g pentru oricare din urmatoarele:
- banana, portocala, para, mar sau orice fruct de dimensiune asemanatoare;
- 1/2 de grapefruit mare sau avocado;
- 1 felie de pepene;
- 2 prune/caise/kiwi;
- 1 mana (10-12 buc) de struguri/ cirese;
- 2 maini afine sau zmeura;
- 1 lingura de fructe uscate.
Pentru 1 portie de legume (80-100g) ar trebui sa consumam:
- 3 linguri pline de legume (proaspete, fierte, congelate-toate conteaza);
- 3 linguri de mazare, fasole, linte (toate acestea contribuie la atingerea recomandarilor zilnice);
- 1 bol de salata.
Cu ce putem substitui consumul unei singure portii de fructe/ legume?
Cu un pahar de 150 ml de suc natural 100%, proaspat stors, neindulcit, de fructe/legume, depinde ce preferi, DAR beneficiile nu sunt aceleasi, asa ca este de preferat sa consumam fructele si legumele ca atare si mai RAR sub forma de fresh-uri (deoarece procesul de obtinere al acestuia, ne priveaza organismul de cantitatea de fibre pe care acestea le contin in mod natural).
*Cateva sfaturi:
-incearca sa consumi la fiecare masa cate 1-2 portii de vegetale si nu ezita sa le alegi chiar si pe post de gustare;
-nu exagera cu consumul fructelor, dar nici a fructelor uscate (sunt o sursa de zahar cu multe calorii);
-ai grija cum prepari legumele, in cazul in care iti doresti sa obtii o mancare gatita pe baza de legume, tehnica de preparare folosita va fi una dietetica ;
-profita de fructele si legumele de sezon si consuma o diversitate cat mai mare de culori in fiecare zi.
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica
Lasa un comentariu