Diabetul este o afectiune cronica, in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic, insulina.
Insulina este principalul hormon hipoglicemiant al organismului si este responsabil de metabolizarea glucozei (zaharului) din sange cu eliberare de energie, pentru buna functionare a tuturor celulelor.
In cazul persoanelor cu diabet, glucoza se aduna in fluxul sangvin (deoarece nu poate fi folsita in mod corespunzator de catre celule), fenomen care conduce la instalarea hiperglicemiei.
Ceea ce vreau sa va spun, este ca pe langa modificarile care au loc in dieta pacientului diagnosticat cu diabet, se recomanda de asemenea si activitatea fizica depusa zilnic.
Astfel, importanta execitiului fizic in aceasta afectiune are un rol extrem de important, deoarece contractiile musculare care apar in timpul exercitarii activitatilor fizice, ofera o cale alternativa glucozei de a intra in celule, iar efortul fizic sustinut ajuta totodata si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Colegiul American de Medicina Sportiva recomanda cel putin 150 minute de efort fizic pe saptamana, prin urmare persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa incerce sa atinga aceasta minima recomandare cu ajutorul exercitiilor de intensitate moderata, timp de 5 zile pe saptamana, cel putin 30 de minute (de exemplu: gradinarit, inot, mersul pe jos).
De asemenea, exercitiile pentru pastrarea masei musculare de cel putin 2 ori pe saptamana, au un rol mai mult decat benefic (de exemplu: genuflexiunile, flotarile, exercitiile pentru triceps), toate aceste exemple se pot face in confortul propriei case.
Sa aveti sanatate!
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221
Lasa un comentariu