Din experienta mea in cabinet am reusit sa imi dau seama ce anume multa lume nu respecta, sau poate nu constientizeaza ca ar trebui sa schimbe in alimentatia lor pentru a-si mentine greutatea in limite normale (ori dupa caz, sa scada in greutate pana la atingerea obiectivului), asadar m-am gandit sa iti prezint 6 pasi importanti peste care nu prea putem "sari" daca ne dorim acest lucru, si anume o mentinere a greutatii optime:
- 1) atentie la tehnicile culinare utilizate frecvent- adica este de preferat ca mancarea sa fie pregatitia la cuptor/ aburi/tigaie si nu prajita in ulei (atentie aici iubitorilor de snitele sau chiftele- se pot face la fel de bine pe hartie de copt la cuptor );
- 2) atentie la sosurile folosite la mancare/ paste sau in salate - de exemplu ingroseala sosurilor cu faina, branza grasa, etc nu sunt practici culinare prietenoase cu silueta (gasiti alternative sanatoase si usoare cum sunt de exemplu sosurile pe baza de iaurt/ ierburi aromatice);
- 3) atentie la cantiatea de grasime consumata- chiar daca folosim uleiul de masline extravirgin presat la rece sau faimosul avocado in diferite retete pentru mancare NU inseamna ca putem manca mai mult, doar pentru simplul fapt ca sunt surse de grasimi sanatoase (au aceeasi densitate calorica ! ), iar orice surplus se va depune ;-) NU UITA 1 lingura ulei de orice fel =120 calorii ;
- 4) atentie la rontaielile de peste zi- fie ca este vorba de ciugulitul a cate ceva dulce/ sarat sau pur si simplu mancatul "pe fuga" fara alocarea timpului necesar acestui obicei, ne va predispune la un consum energetic mare peste zi (pentru ca noi nu o sa constientizam de fapt cat de mult mancam doar din "ciuguleli", ba mai mult ne vom depasi usor necesarul caloric in acest fel);
* tot aici intra si categoria celor care incearca tot felul de diete cu calorii foarte putine, nu se simt satui (normal) si vor fi tentati sa mai "tot ciuguleasca cate ceva" ; - 5) atentie la poftele alimentare- adesea pofta de dulce este cea care da bataie de cap de obicei pacientilor mei, iar drept urmare ciugulitul a cate ceva dulce este prezent aproape zilnic, poate chiar de mai multe ori pe durata intregii zile, pentru ca asa functioneaza -cu cat se consuma mai mult si mai frecvent ceva dulce/zahar rafinat cu atat poftele vor fi mai pregnante.
Cauzele pentru aceste pofte pot sa fie si din cauza unor carente alimentare Fe, Mg (survenite tot din cauza unei alimentatii dezechilibrate, perioade de stres prelungite, odihna necorespunzatoare, etc), dar eu adesea le regasesc ca si o cauza a alimentatiei deficitare din prima parte a zilei- adica daca nu avem un orar de masa regulat, sarim peste micul dejun, nu avem o prepartie a alimentelor/ meselor bine organizata si care sa indeplineasca principiile unei alimentatii echilibrate conform stilului de viata al fiecaruia in parte- atunci organismul isi va "cere" drepturile prin astfel de pofte greu de controlat; - 6) nu in ultimul rand consumul bauturi dulci/ carbogazoase, fresh-uri in exces sau consumul de alcool- nu voi spune ca sa renunti cu totul la acest obicei, insa si aici vorbim de frecventa, moderatie si echilibru (mai multe detalii despre acest subiect gasesti AICI ).
Asadar, daca nu esti multumit/-a cu stilul tau de viata de acum cu drag te sfatuiesc sa iei masuri pentru ca mai "incolo" poate e tarziu.
Si inca ceva- NU mai asteptati sosirea momentului perfect sa faceti o schimbare in alimentatia voastra, pentru ca din pacate acel moment nu o sa "vina" niciodata, ci doar va amagiti ;) insa daca esti suficient de motivat/-a ca trebuie sa faci "ceva" cu siguranta vei gasi timp si solutii, daca nu inseamna ca ai alte "prioritati" :-)
Fiti buni cu voi si alegeti sa fiti sanatosi!
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip
Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221
Alte detalii gasesti AICI
Lasa un comentariu