Alimentatia in afectiunile oncologice

Cancerul reprezinta o multitudine de afectiuni umane, caracterizate printr-o crestere anormala a unor celule intr-un anumit organ sau tesut, iar aceasta crestere necontrolata duce la aparitia unei tumori, numita si tumora primara.
Aceasta tumora daca este maligna (canceroasa) se poate raspandi in intreg organismul ducand la formarea de noi tumori (metastaze).
Cauzele afectiunilor oncologice sunt nenumarate, iar in general printre factorii de risc in declansarea acestor afectiuni se regasesc adesea si factorii ce tin de stilul de viata, alimentatie, fumat, sedentarism, precum si factorii genetici, mosteniti.

 

Pacientii cu patologie maligna necesita o dieta diferita de cea considerata standard/ normala.
Daca pentru persoanele sanatoase o alimentatie sanatoasa presupune multe vegetale, fructe, cerealiere integrale, nuci, seminte, cantitati moderate de carne, pentru cei care au fost diagnosticati cu o forma de cancer, alimentatia are scopul de a sustine organsimul aflat sub efectele adverse ale tratamentului, ceea ce poate constitui o adevarata provocare.
De obicei, pacientul oncologic are nevoie de un aport proteic si caloric ridicat, iar daca isi mai fac aparitia si diferite probleme de inghitire sau masticatie se poate recurge chiar la un regim lichid sau semisolid.
Cu toate acestea, exista si pacienti cu o toleranta alimentara buna in timpul tratamentului, iar acest lucru depinde de localizarea cancerului, tipul de tratament si durata traramentului.

In general, aportul proteic recomandat in cazul pacientului oncologic se situeaza undeva intre 1-1,5g/ kg corp, iar ca si necesar caloric estimativ intre 30-35 calorii/ kg corp, cu mentiunea ca totul depinde foarte tare despre ce tip de cancer este vorba.

De exemplu, in cazul cancerului de san/ col uterin/ vezica/ colorectal nu se intampla frecvent sa aiba loc o scadere alarmanta in greutate (ba din contra, unele persoane pot castiga cateva kilograme), iar toate aceste forme de cancer sunt cunoscute ca si forme de cancer "normometabolice".
Formele de cancer care se asociaza frecvent cu scaderea in greutate, malnutritia, casexia si care sunt cunoscute ca fiind forme de cancer "hipermetabolice" sunt cancerul de pancreas, cancer gastric, cancer duct biliar, cancer plaman, cancer din sfera ORL (cap, gat) si tocmai de aceea intocmirea unui plan de nutritie in functie de caz/ simptomatologie face parte din procesul de sustinere al organismului in acest drum lung si deloc usor.

Acestea fiind spuse, fiti buni cu voi, nu sariti peste controalele anuale de rutina si alegeti sanatatea inainte de toate!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole,
Nutritonist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0