Sarea se gaseste in mod natural in diverse alimente care fac parte din dieta nostra zilnica (carne, legume) si este de asemenea, folosita in mod intentionat pentru imbunatatirea gustului si termenului de valabilitate. Fie ca alegem sa dam gust mancarii cu sare de mare sau cu sare de masa, continutul in sodiu este acelasi. Atata timp cat trebuie sa limitam aportul nostru zilnic de sare, undeva la 2,300 mg sodiu, respectiv 1 lingurita de sare, tu esti cel/ cea care alegi.
Pentru personele in varsta de peste 51 ani sau pentru cele care prezinta diferite afectiuni, precum hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat, osteoporoza ar trebui sa limiteze aportul de sodiu la 1500 mg/ zi.
Reducerea cantitatii de sodiu, alaturi de alegeri alimentare cat mai rationale si un stil de viata sanatos, chiar si in randul tinerilor, fac parte din preventia diferitelor afectiuni enumerate mai sus.
Cum alegi un produs cu continut scazut in sodiu?
Citeste eticheta si ofera atentie urmatoarelor detalii:
- un aliment cu continut ridicat de sare va avea mai mult de 1,5 g sare la 100 g (respectiv 0,6 g sodiu);
- un aliment cu continut mediu de sare contine intre 0,3 (respectiv 0,1 g sodiu) si 1,5 g sare ( 0,6 g sodiu);
- un aliment cu continut scazut de sare se incadreaza la 0,3 g sare sau mai putin per 100 g (0,1 g sodiu).
Iar ca sa te lamuresti putin si cu transformarea sodiului in grame de sare, iti prezint urmatoarul exemplu:
- pentru determinarea cantitatii de sare din 0,9 g de sodiu, trebuie sa inmultesti cantitatea de sodiu cu 2,5 (0,9 x 2,5 = 2,25 g sare).
Asadar, iti prezint mai jos cateva alimente cu continut ridicat de sare, pe care ar trebui sa le reduci cat mai mult consumul:
- mezelurile, carnea afumata, ketchup, sosul de soia, maioneza, diversele mixuri de condimente folosite pentru prepararea manacarurilor sau a carnii, alimentele la conserva, chipsuri, biscuiti sarati, arahide/ migdale prajite, popcorn, sosuri pentru paste, supele/ diversele mancaruri la plic, muraturile, diferite branzeturi.
Aici mai gasesti si alte detalii despre Sarea, cu bune şi cu rele pentru sănătatea noastră (un articol in colaborare cu Revista Ce se intampla, doctore?)
Sanatate multa!
Cu drag,
Flavia
Lasa un comentariu