Despre grasimile trans

Grasimile trans sau acizii grasi trans sunt grasimi prezente in mod normal in unele alimente, dar in cantitati mici.

Insa, grasimile asupra carora ar trebui sa ne indreptam mai tare atentia sunt grasimile trans artificiale, care sunt produse atunci cand uleiurile vegetale sunt supuse procesului de hidrogenare, un proces chimic care transforma uleiurile in grasimi solide sau semisolide.

Aceste grasimi hidrogenate, numite de obicei pe lista de ingrediente a alimentelor sub forma de ulei vegetal hidrogenat (sau grasime hidrogenata), sunt utilizate pe scară largă ca fiind un ingredient pentru prajire si coacere.

Hidrogenarea partiala este uneori utilizata in industria de fabricare a produselor alimentare pentru a imbunatati termenul de valabilitate si proprietatile culinare.

  • Ce alimente contin grasimi trans?
    In mod natural grasimi trans se gasesc in cantitati mici in produsele lactate, de exemplu branza si smantana, de asemenea sunt prezente in carnea de vita, carnea de miel si de oaie.
    Toate grasimile trans pot fi potential nesanatoase, indiferent de originea lor, DAR in cazul in care sunt prezente sau consumate la un nivel scazut, acestea sunt putin probabil sa aiba un efect semnificativ daunator.
    Grasimile trans mai pot fi de asemenea produse atunci cand, uleiurile vegetale obisnuite sunt incalzite pentru a praji alimentele la temperaturi foarte ridicate!
  • Alte alimentele care de obicei contin grasimi trans sunt de exemplu: biscuitii, placintele, prajiturile, cremele tartinabile din grasime si margarina, ori alte alimenete care au ulei vegetal hidrogenat ca ingredient pe eticheta, vor contine de obicei grasimi trans- acestea fiind cele care se recomanda sa se evite cat mai mult posibil !!!
  • Cum stim daca un produs alimentar este bogat in acizi grasi trans?
    Numai daca verificam listele de ingrediente!!!
    Astfel, grasimile partial hidrogenate = contin grasimi trans.
    In cazul in care un produs alimentar contine grasimi sau uleiuri partial hidrogenate, acesta va contine aproape sigur grasimi trans, iar daca se regaseste si printre primele ingrediente enumerate pe eticheta, sa fiti siguri ca sunt prezente si intr-o cantitate ridicata.
  • Ar trebui sa ne facem griji in privinta acestor grasimi trans? 
    Da! Grasimile trans, ridica nivelul colesterolului din sange, in special colesterol "rău" LDL-colesterol si al trigliceridelor (o alta forma de lipide din sange).
    Grasimile trans pot reduce de asemenea, nivelul de colesterol "bun" HDL colesterol, astfel incat pot creste riscul de boala coronariana, infarct miocardic si accident vascular cerebral.

* ATENTIE! Grasimile trans par sa creasca riscul de boala coronariana mai mult decat grasimile saturate avand efecte nefaste pentru sananatea noastra, astfel incat se recomanda sa limitam consumul acestora la minimum!

Multa sanatate!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole
Nutritionist-Dietetician,  MSc
Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip

Programari la Brasov si Fagaras: 0748 822 221 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0