In traditia ortodoxa, a inceput Postul Craciunului, iar pentru mentinerea starii de sanatate si in aceasta perioada trebuie sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, chiar daca nu se consuma alimente de origine animala, va trebui sa imbinam cat mai armonios alimentele de origine vegetala pentru un profil caloric si nutritiv adaptat nevoilor noastre.
Pentru o mai buna organizare, stim ca trebuie sa stabilim meniul din timp, sa stim ce vom manca la mesele din ziua urmatoare si sa nu "ne apuce foamea" aceea suparatoare sa sarim direct pe covrigi/placinti cu varza/ paine cu diverse paste vegetale, iar aici vorbim de multa paine de obicei... etc;
Asadar, va ofer mai jos cateva exemple simple, gustoase, nutritive si rapide care se incadreaza perfect pentru zilele urmatoare:
Ziua 1
Mic dejun: toast integral cu unt de arahide sau de migdale sau tahini (pasta de susan- pentru cei cu intoleranta la arahide/ nuci- de exemplu) + magiun de prune fara zahar adaugat sau miere, alaturi de o cana de cafea/ ceai neindulcita;
Gustare: 1 iaurt soia natur + 1 kiwi + 1-2 linguri rodie;
Pranz: chiftelute de naut la cuptor cu orez salbatic/basmati si broccoli;
Gustare: rondele de orez brun expandat cu zacusca;
Cina: supa crema de ciuperci.
Ziua 2
Mic dejun: terci de ovaz cu lapte vegetal (vezi reteta aici);
Gustare: salata de mar, morcov si telina - rase cu putina zeama lamaie;
Pranz: lipie cu hummus, felii avocado, fasole, porumb si ardei alaturi de o salata verde (baby spanac/ ruccolla/ valeriana) cu 2-3 rosii cherry;
Gustare: 2-3 prune/casie sau smochine uscate si cateva migdale sau nuci;
Cina: Rosii umplute cu quinoa/ sarmalute post .
Ziua 3
Mic dejun: toast integral cu salata vinete si tofu;
Gustare: 1 fruct la alegere;
Pranz: paste din naut cu legume usor sotate (gen primavera), iar deasupra fulgi de drojdie inactiva;
Gustare: 1 iaurt soia natur + 1 lingura seminte chia + bucatele de mango/ ananas ;
Cina: mamaliguta cu tocanita de ciuperci.
Ziua 4
Mic dejun: toast integral cu hummus si felii de avocado, alaturi de o salatica mica cruditati;
Gustare: 1 mana nuci crude;
Pranz: salata cu naut, quinoa, legume si avocado (un fel de exemplu aveti aici);
Gustare: 1 fruct;
Cina: mancarica de linte sau ghiveci legume.
Ziua 5
Mic dejun: budinca de chia cu lapte vegetal (vezi aici idee);
Gustare: rondele de orez brun cu guacamole;
Pranz: paste integrale cu sos pesto, tofu, broccoli si rosii uscate;
Gustare: 1 fruct;
Cina: salata cu fasole rosie/ naut sau linte, porumb, avocado si ce legume mai doriti voi la alegere.
Sa fiti sanatosi si binecuvantati cu totii!
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica
Lasa un comentariu