Hepatita

Este o inflamatie a ficatului determinata de obicei, de o infectie virala. Ficatul este raspunzator de filtrarea din fluxul sangvin a substantelor daunatoare cum sunt celulele moarte, toxinele, grasimile, excesul de hormoni, bilirubina.

Astfel ficatul odata inflamat, tensionat si marit, incepe sa fie incapabil sa functioneze normal.

Principalele obiective urmarite in hepatitele virale sunt:

  • evitarea unui regim alimentar rigid si monoton, care produce deficite nutritionale, urmate de tulburari metabolice datorate prescrierii unilaterale a unui anumit numar redus de principii alimentare;
  • asigurarea digerabilitatii optime a alimentelor utilizand forme potrivite de preparare si prezentare;
  • schimbarea obiceiurilor alimentare, evitand suprasolicitarea functiilor hepatice si sa se faciliteze buna lui functionare (evitarea alimentelor/ substantelor toxice si proinflamatoare).

O dieta cu efect hepatoprotector, echilibrata se va intemeia pe un consum de carbohidrati, proteinele ar trebui consumate intr-o cantitate redusa, cat despre aportul lipidic ar trebui limitat drastic in faza acuta.
Mesele vor fi de volum redus si dese (5-6 mese/zi), luate in repaus absolut.

In faza acuta se vor consuma bauturi dulci, caldute (limonade, ceaiuri, compoturi), supe-creme, fulgi de ovaz, mucilagii fierte fara grasime, cartofi si morcovi fierti, sare în cantitate redusa-pentru gust se poate adauga patrunjel tocat.

Dupa depasirea fazei acute, se pot adauga: supe usoare, paine intermediara, legume, salate, peste, carne de pui(fara piele), piure de fructe, sucuri proaspete de fructe, miere si polen (2-3 lingurite), lactate slabe.

Alimentele se fierb sau se prepara la aburi.

Se administreaza suplimente vitaminice si remedii din plante medicinale (ceaiuri hepatice, pulberi de plante coleretice, colagoge si hepatoprotectoare).

Multa sanatate!

Cu drag,
Flavia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0