Multe persoane se confrunta cu aceasta "mica" dilema si anume ce sa mai manance la masa de pranz...
Insa, asa cum nu ar trebui sa ii trimitem pe micutii nostri la scoala fara un sandwich la pachet, nici noi cei mari nu trebuie sa fim neglijenti.
Daca nu ne facem un plan alimentar cu cel putin o zi inainte, pe care sa il urmam, vom fi cu mult mai tentati sa facem alegeri alimentare nesanatoase pe parcursul zilei.
Acestea fiind spuse, haideti sa vedem care sunt cele mai potrivite variante la masa de pranz.
Pentru a obtine o masa echilibrata ar trebui sa ai in compozitia acesteia urmatoarele:
- produse amidonoase sau derivate cerealiere, de preferat in forma lor integrala (paine, lipie, crackers, orez integral, paste integrale, cartofi, mazare, fasole, naut, sfecla rosie, morcov fiert);
- o varietate de legume (ardei, castravete, rosie, salata, ridichi, varza, etc);
- o sursa de proteina animala/ vegetala (carne slaba, ton, branza, linte, mazare, fasole, tofu, etc).
Iti ofer mai jos cateva exemple, care sper sa te ajute in planificarea meniului tau:
- o supa simpla de legume (desigur preparata dietetic) si un sandwich (avand in compozitie cele enumerate mai sus);
- o salata cu piept de pui/ ton/ linte/ fasole si 1 lipie SAU 1 felie paine integrala SAU poti adauga direct in salata o mana paste fierte/ 1 cartof mediu fiert;
- o lipie integrala cu omleta/pui/hummus si bastonase legume alaturi;
- 2 felii pizza cu branza/ ton si legume si o salata de legume alaturi;
- o portie de paste integrale cu legume sote si cubulete de carne pui sau tofu;
- si de ce nu, daca ti-a ramas ceva de la cina, poti opta pentru consumul acelui preparat (si unde mai pui faptul ca nu mai faci nici risipa :) )
Probabil pentru cei mai multi traditionalul sandwich este de departe cea mai convenabila alegere, usor de transportat si preparat, insa trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte pentru ca acesta sa nu devina plictisitor (ca pana la urma trebuie sa ne faca si placere ceea ce mancam, nu?), si anume:
- alege diferite tipuri de paine (de exemplu integrala sau de secara);
- foloseste diferite creme de branza pe care le poti prepara chiar tu acasa/ hummus/ guacamole in detrimentului untului;
- daca ai observat ca painea s-a uscat putin, nu te da inapoi de la sandwich maker sau presa pentru sandwich si foloseste-le;
- fii creativ/-a la ceea ce pui in sandwich (salata si branza/ oua si salata/ ton sau pui sau sunca pui facuta in casa si salata/ carne de pui sau somon afumat si avocado, etc).
Sunt multe variante, doar gaseste-le pe cele care iti plac cel mai tare.
Ai grija de tine!
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip
Pentru programari sau alte detalii APASA AICI
Lasa un comentariu
Multumesc