Alimentatia echilibrata joaca un rol important inca din primele luni de viata ale micutului, astfel incat educatia nutritionala se incepe in familie.
Deoarece Romania ocupa locul al 3-lea in ceea ce priveste obezitatea infantila, ar trebui sa ne indreptam cat de mult putem atentia asupra factorilor declansatori/ favorizanti in acest sens si anume :
- alimentatia dezechilibrata prin consumul ridicat de sucuri carbogazoase si a altor bauturi indulcite;
- consumul ridicat de alimente dulci;
- consumul crescut de grasimi nesanatoase;
- fast-food;
- sedentarism;
- dimensiunea marita a portiilor de mancare;
- consum redus de fructe si legume;
- consum ridicat de cereale si derivate ale acestora (mai ales cerealele indulcite/ glazurate -mic dejun pentru copii).
Odata imbunatatit aspectul alimentatiei si al activitatii fizice, mergem mai departe unde trebuie retinut faptul ca, un copil cat ar fi de mic are dezvoltata senzatia de satietate, astfel ca el va simti singur cand este satul si am sa va ofer cateva sfaturi in aceasta privinta:
IN LOC DE .....
- "Mananca si bucatica asta pentru mine" (astfel de fraze ii vor face pe cei mici sa creada ca in felul acesta va vor castiga dragostea si atentia)
- "Bravo! esti un baietel/ fetita mare. Ai terminat tot din farfurie" (astfel de fraze ii vor face pe micuti sa ignore senzatia de satietate)
- "Vezi, hai ca nu e asa de rea la gust cum spui sau crezi" (astfel de fraze ii vor duce pe cei mici in eroare, crezand ca au gresit cand au refuzat un anumit fel de mancare si poate sa duca la o atitudine gresita despre sine si despre mancare)
- "Daca nu termini tot din farfurie, nu o sa primesti desert" (oferind micutilor alte mancaruri la final de masa, ii pot face sa creada ca unele tipuri de alimente sunt mai gustoase decat altele)
MAI BINE .....
- "Acesta este un kiwi. Este la fel de dulce cum sunt capsunii" (astfel de fraze ii ajuta si ii incurajeaza pe cei mici sa incerce alimente noi)
- "Burtica ta s-a saturat?/ Stomacelul tau e plin?" (aceasta fraza il va ajuta pe copil sa recunoasca senzatia de satietate si sa se opreasca la timp, evitand supraalimentarea)
- "Cum iti place aceasta mancare?" (astfel de fraze ii vor face pe micuti sa vada si sa creada ca ei sunt cei care fac alegerile alimentare si nu se simt fortati sa incerce mancaruri/ alimente noi)
- "Nu este o problema daca nu iti plac, putem sa incercam aceste legume altadata. Ti-ar placea sa le preparam altfel atunci, in paste de exemplu?" (aceste fraze rasplatesc copilul cu atentia si grija pe care le-o oferim ca parinti si nu cu mancare).
Acestea fiind spuse aveti grija de sanatatea puiutilor vostri si fiti buni cu ei :)
Daca ti-a placut acest articol te invit sa citesti si Alimentatia scolarului - Investeste timp pentru sanatatea copilului tau
Cu drag,
Flavia
Flavia Manole,
Nutritionist Dietetician, MSc
Pentru programari sau alte detalii APASA AICI
Lasa un comentariu