Nutritia si sanatatea orala la adulti

Afectiunile cavitatii orale se extind si dincolo de prezenta cariilor dentare.

Pierderea dintilor partială sau totala (edentatia) este comuna in randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani si poate avea un impact semnificativ asupra consumului alimentar, mai ales a alimentelor bogate în fibre (fructe si legume proaspete) si proteine (carnea) si alte alimente de consistenta crescuta (nuci, alune, etc).

Mai multe boli cronice si acute pot avea consecinte orale care afecteaza modul de alimentare. De exemplu, diabetul zaharat insuficient monitorizat poate conduce la  dezvoltarea bolii parodontale, candidozei orale, a cariilor dentare și a xerostomiei (uscăciunea gurii), care la randul lor compromit consumul alimentar adecvat al unei persoane, capacitatea si pofta de mancare ceea ce va favoriza controlul slab al glicemiei, rezultand un ciclu de sanatate debilitant.

Boala parodontala este o afectiune locala cu implicare sistemica. Anumiti nutrienti, precum vitaminele A, C, E; acid folic; B-caroten obtinuti prin alimentatia diversificata de fructe si legume si minerale precum calciu, fosfor, zinc regasite in produsele lactate, carne slaba si diferite derivate ale acestora, joaca un rol important in prevenirea acestei afectiuni. Studiile arata ca strategiile nutritionale adaptate, pot duce la scaderea factorilor de risc in afectiunile cu pierderea de masă osoasa (osteoporoza) si pot contribui si la reducerea riscului de pierdere a dintilor.

Cu drag,

Flavia

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0