Obiceiuri alimentare sanatoase in randul varstnicilor

Varsta senectutii este un proces complex, treptat si inevitabil, care aduce modificari morfologice, fiziologice, culturale si psihosociale, iar tocmai de aceea nutritia varstnicului are un rol important in ceea ce priveste necesarul energetic si specific acestei varste.

Statusul nutritional este puternic influentat de numeroasele afectiuni care pot fi prezente (hipertensiune arteriala, diabet, dislipidemii, etc). Dar, asa cum de-a lungul vietii trebuie sa oferim atentie alimentatiei si sportului si la o varsta mai inaintata, tot aceste lucruri sunt cele care surclaseaza.

Sa mananci corect la aceasta varsta nu trebuie sa fie  provocare, dar trebuie sa stim ca necesarul energetic nu va mai fi atat de crescut, iar alegerile alimentare vor trebui sa fie mai scazute in calorii, dar bogate in nutrienti.
De exemplu, puteti incepe cu aceste recomandari:

  • Consumati fructe si legume. Acestea pot fi proaspte, congelate sau conservate.
  • Diversificati sursele de proteine, consumand peste, carne slaba, lactate, mazare, fasole, etc.
  • Mancati zilnic cel putin 90-100 g de produse cerealiere integrale (paine, paste, orez, cereale mic dejun).
  • Consumati 2-3 portii de lactate in fiecare zi (lapte, iaurt, branzeturi).
  • Reduceti la minimum consumul de grasimi trans (gasite in special in alimentele procesate si rafinate).
  • Faceti miscare, cel putin 30 minute in fiecare zi.
    Incepeti treptat cu cateva minute, daca nu ati fost activi fizic, sau va puteti imparti activitatea in sesiuni a cate 10 minute pentru atingerea obiectivului.

Fiti buni cu voi!

Cu drag,
Flavia

Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician
Programari Brasov si Fagaras: 0748 822 221

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0