Recomandari dietetice in Cancerul de Prostata

Cancerul de prostata este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite in randul barbatilor si care de obicei, in faza initiala nu prezinta simptome.

Cancerul de prostata se formeaza in tesututurile prostatei (o glanda a sistemului reproducator masculin, situata sub vezica si in fata rectului) si nu trebuie confundat cu hiperplazia benigna de prostata (care reprezinta o marire necanceroasa a prostatei).

Cancerul de prostata apare de obicei la barbatii mai in varsta, iar Asociatia Americana de Cercetare a Cancerului recomanda ca incepand cu varsta de 50 ani sa se efectueze anual PSA-ul (antigenul prostatic specific- o proteina produsa exclusiv de prostata) si examinarea rectala digitala.

Chiar daca mecanismul de producere a cancerului de prostata nu este pe deplin inteles, sunt tot mai multe studii care arata ca alimentatia si stilul de viata joaca un rol important.

Printre FACTORII DE RISC cunoscuti in acest tip de cancer se regasesc:

  • varsta (> 65 ani);
  • genetica- familiile cu istoric de cancer de prostata;
  • obezitatea;
  • fumatul;
  • hormonii- nivel ridicat de testosteron;
  • consum crescut de carne rosie, lactate, oua, grasimi animale/ vegetale nesanatoase (practic Alimentatia de tip Vestica tinde sa creasca nivelul de testosteron un motiv de ingrijorare pentru cancerele hormono-dependente).

Printre FACTORII care par sa ofere PROTECTIE regasim stilul de viata sanatos si alimentatie echilibrata, care sa asigure un aport adecvat de :

  • vegetale (licopen; crucifere (varza; broccoli; conopida, etc); soia; grasimi sanatoase ( nuci/ seminte in), rodie, turmeric, ceapa, usturoi;
  • bauturi- cafea; ceai verde;
  • omega 3- consum de peste.

Principiile active ale fitonutritentilor prezenti in alimentele enumerate mai sus par sa ajute in preventia mutatiilor la nivel de ADN care pot inita procesul de carcinogeneza.
De asemenea, tot acesti nutritneti mentionati pot sa promoveze procesul de apoptoza, reduc inflamatia, inhiba angiogeneza si regleaza ciclul celular care ajuta la repararea mutatiilor la nivel de ADN.

Astfel, un stil de viata sanatos, o activitate fizica sustinuta, o alimentatie antiinflamatorie si mentinerea unei greutati optime (cu un procent optim de masa grasa) sunt pasi extrem de importanti atat in scaderea riscului de dezvoltare a cancerului de prostata, cat si pentru reducerea sanselor de recidiva a acestuia.

Sa fiti sanatosi!

Flavia Manole
Nutritionist Dietetician, MSc
Pentru programari sau alte detalii APASA AICI

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0