Recomandari dietetice in Cancerul San

Cancerul de san este un tip de cancer care apare in tesutul sanului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transporta laptele catre mamelon) sau la nivelul lobulilor (glandele care produc laptele).

  • Simptome:
    - prezenta unui nodul;
    - modificarea dimensiunii sau formei sanului;
    - aparitia unor gropite la nivelul pielii sanului sau ingrosarea tesutului sanului;
    - retragerea mamelonului;
    - eruptie pe mamelon;
    - secretie care este eliminata prin mamelon;
    - umflarea subratului sau un nodul in aceasta zona;
    - durere sau disconfort la nivelul sanului care persista;
    - inrosirea/ ingrosarea pielii.

  • Care sunt cauzele cancerului san?
    Nu se cunosc cu exactitate cauzele cancerului de san, dar au fost identificati mai multi factori de risc.

Factorii de risc se impart in 2 categorii:

1) factori risc modificabili;
2) factori risc nemodificabili.

  • 1) FACTORII RISC MODIFICABILI- sunt acei factori asupra carora avem o influenta/ putem modifica, putem detine controlul, cum ar fi de exemplu:
    - alimentatia si stilul de viata;
    - consumul de alcool;
    - greutatea- suprapondere/ obezitate;
    - sedentarismul;
    - expunerea la estrogeni.

  • 2) FACTORII DE RISC NEMODIFICABILI- sunt acei factori pe care nu ii putem schimba, iar aici se regasesc:
    - sexul feminin (este intalnit foarte rar in cazul barbatilor);
    - varsta;
    - menarha;
    - menopauza;
    - tesut mamar dens;
    - expunerea la radiatii;
    - istoricul familial si al bagajului nostru genetic (genele BRCA1 & BRCA2)
    Istoricul are o contributie importanta in probabilitatea ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer de san, astfel ca femeile cu o ruda de gradul intai (parinte, frate/ sora sau copil) care sufera de cancer mamar au un risc de 2X mai mare de a prezenta boala comparativ cu cele in cazul carora nu exista un astfel de istoric.
    Riscul este de 3X mai mare in cazul in care ruda respectiva a fost diagnosticata inainte de instalarea menopauzei.
  • In jur de 5% dintre cazurile de cancer de san si pana la 25% dintre cazurile de cancer de san ereditar sunt provocate de o mutatie a BRCA1 sau BRCA2.
    O femeie care are o mutatie BRCA1 prezinta un risc de 65-95% de a suferi cancer de san la un moment dat pe durata vietii si se considera ca peste 90% dintre cazurile de cancer de san sau ovarian ereditar se datoreaza unei mutatii a BRCA1 sau BRCA2.

PREVENTIA SI REDUCEREA RISCULUI DE RECIDIVA
Mentinerea unui stil de viata sanatos cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si al exercitiilor fizice efectuate regulat sunt de de parte cele mai importante schimbari care ar trebui adoptate.

Printre cele mai importante recomandari dietetice in cazul cancerului de san se regasesc urmatoarele:

  • limitarea aportului de grasimi saturate/ trans si de colesterol in alimentatie;
  • consumul fructe 2-3 portii/ zi;
  • consumul legume 4-5 portii/ zi (puneti accent pe consumul de crucifere- varza/ broccoli/ conopida, etc);
  • consumati alimente care contin carotenoizi de 3x/saptamana: ardei gras/ cartof dulce, morcov, etc;
  • consumati cerealiere si derivate ale acestora in forma integrala;
  • consumati leguminoase (mazare/ fasole boabe/ linte/ naut) 2-4x/ saptamana;
  • aportul de fibre alimentare recomandat- 30g/zi;
  • consumati grasimi sanatoase zilnic (seminte macinate in, avocado, ulei masline, nuci);
  • consumati peste pentru un aport optim de omega 3 (2-3x/ saptamana);
  • consumati alimente pe baza de soia (lapte/ tofu/ edamame);
  • consumati 2-3 portii lactate degresate/ zi;
  • limitati consumul de carne rosie/ tip mezel/ alimente procesate;
  • consumati ceai verde, apa plata si evitati bauturile indulcite;
  • mentineti o greuate optima;
  • corectarea deficitului de Calciu daca este cazul;
  • asigurati-va necesarul de vitamina D si suplimentati la nevoie (faceti si o analiza de sange, 25-OH-vitamaina D);
  • limitati consumul de alcool;
  • faceti miscare zilnic (> 10 000 pasi zilnic SAU 30-60 minute activitate de intensitate moderata, iar pentru mentinerea masei musculare exercitii forta/ greutate >2 ori/ saptamana).

Sa fiti sanatosi!

Flavia Manole,
Nutritonist Dietetician, MSc
Expert Nutrigenetica
Pentru programari APASA AICI

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0